Уебсайт. Ръчно направен дизайн или закупена готова тема?

Уебсайт. Ръчно направен дизайн или закупена готова тема?

Ако търсите изработка на уеб сайт за вашия бизнес, то това е един от основните въпроси, които най-вероятно сте си задали. Дали да се възползвате от услугите на дизайнер, който да създаде целия сайт от нулата или да закупите готова тема, която да се стилизира до известна степен.

Истината обаче е следната и за разлика от много други фирми ние няма да я скрием от вас:

Грешно решение в тази ситуация няма!

На първо време трябва да определите вашия бюджет и до колко сте склонни да дадете за изработката на уеб сайт. Важно е да прецените до каква степен сайтът е решаващ за Вашия бизнес и струва ли си инвестицията в него. Да, факт е, че в днешно време е нелепо да нямате присъствие в Интернет, но също така е и факт, че не винаги изхарчените много пари са признак за добре свършена работа.

За да добиете най-ясна представа какъв уеб сайт би ви свършил най-добра работа, то отделете време и разгледайте плюсовете и минусите на съответните варианти по-горе.
 

Уебсайт, чрез закупена готова тема:

Традиционно този вариант е по-евтиният от двата по две прости причини – първата, че времето за преработка и трансформация във ваш уеб сайт е доста по-кратко, и второто, че почти всичко е предварително доработено и се изискват финални щрихи и допълнителна доработка.
 
Плюсове:

 • Сроковете за изработка на този тип проект са често в пъти по-кратки от варианта с изработката на изцяло къстъмизиран уеб сайт.
 • Ще можете да получите работещ и финализиран проект в рамките на доста по-нисък бюджет.
 • Използвайки готова тема имате възможността да видите функционалността й и възможностите преди да я закупите и да започне обработката й.

 
Минуси:

 • Всяка една от темите се закупува от стотици, даже често от десетки хиляди хора по цял свят, което я прави разпознаваема. Не прави добро впечатление ако сте собственик на голям и проспериращ бизнес, ваши клиенти да отворят сайта ви и да видят нещо изключително познато.
 • Всяка една от темите има заложени функционалности, които могат да се пренаписват и видоизменят, но всичко има съществуващи граници, които няма как да бъдат преминати.

 

Изработка на уебсайт от нулата:

Да, безспорно по-скъпият и по-дълъг като срок на изработка вариант. Тук всичко се създава от нулата – рисуването на дизайна, нарязването и кодирането му, изработката на административния панел. Всичко това струва повече, но и в крайна сметка е като костюм, който е шит по ваши мерки.
 
Плюсове:

 • Както казахме вече – всичко се рисува от нулата. Една качествена фирма ще вземе всички ваши изисквания преди изработката на уебсайта, ще проучи пазарната ниша и какво е модерно и ще ви предложи уникални решения,
 • При изработката на къстъм уебсайт няма заложености като при готова тема, които да поставят граници на развитието му
 • Винаги можете да доразвиете бързо и удобно своят проект от към функционалност.
 • Сайтът ви е сто процента авторски и гарантирано никой друг няма да има проект като вашия. Това е изключително важно за брандирането и разпознаваемостта на вашия бизнес.

 
Минуси:

 • Този вариант е винаги минимум двойно по-скъп.
 • Отнема повече време изработката му.

 

Нашето експертно мнение:

Както започнахме и тази статия – най-важното е на базата на това, което сме ви дали като съвети вие сами да разберете какво би било най-правилното решение. Да оцените какво количество пари е редно да отделите за вашия проект и да се консултирате с доказана фирма.
Ако сте собсвеник на вече доказан бизнес или ще разчитате много на вашия уеб сайт и присъствието ви е интернет пространството – то със сигурност поръчайте изработката на къстъм уеб сайт. Но ако смятате, че нещата няма да са точно така или просто сайтът не ви е топ приоритет – съвсем спокойно можете да поръчате изработката му на базата на готова тема закупена от интернет.